Kelebihan Mykad Yang Ramai Tak Tahu

Kelebihan Mykad

Jom Aktifkan Mykad adalah satu program di mana pemenang mykad Malaysia di ajak  untuk mengaktifkan mykad masing-masing untuk di gunakan sebagai satu jenis kad yang boleh di  gunakan sebagai kad diskaun dan kad keahlian di kedai-kedai yang berdartar.

Banyak fungsi mykad ni kan, boleh jadi kad diskaun tu tetapi kena aktifkan dulu mykad tersebut. Kalau tak aktifkan, maknya mykad tidak di guna secara maksimum dan rugi lah kalau cam tu kan.

Seperti yang kita ketahui, mykad ni ialag kad identiti bagi rakyat Malaysia. Terdapat pelbagai info dalam mykad dan mesti sentiasa di bawa untuk mengelak masalah di kemudian hari. Kalau mykad hilang, kena terus lapor polis.

Rakyat asing, memang sanggup beli mykad dengan harga yang mahal, jaga-jaga mykad korang ek.

Pengaktifan adalah percuma sahaja, tanpa sebarang bayaran pun. Elok sangat lah kalau dapat beli dengan harga diskaun terutama bila GST dah mula bulan April 2015 nanti.

Dapat le jugak jimat sikit tetapi kena ingat, tidak semua kedai yang join program aktifkan mykad nih. Hanya kedai-kedai tertentu sahaja di mana hingga hari ni terdapat lebih 100 buah kedau telah menyertainya. Banyak pilihan tuh kan.

Agak-agak berbaloi tak aktifkan mykad ni? Saya rasa le berbaloi sebab program ni di sokong juga oleh Jabatan Pendaftaran Negara dan MSC Malaysia. Jadi kalau ada yang rasa-rasa tak selamat tuh, boleh le cuba sahkan dengan JPN.

 

Peraduan Blog Paling Best Malaysia

Hai. Dah lama plan untuk menulis tentang Malaysia Best Blog 2015 ni. Cuma takde masa, sibuk dan malas pun ye haha. Effort uols nak senaraikan blog yang kita suka, lepas tu letak link URL lagi. Menulis biar ikhlas, jadi tunggu weekend baru mengadap entri ni dengan aman tenteram :)

Blog Paling Best Malaysia

Ok, secara jujurlah, apa yang membuatkan sebuah blog itu jadi pojaan hati anda? Yang buatkan anda datang berkali-kali ke situ? Setiap orang mungkin berbeza-beza piawaiannya kan.

Kalau saya, ada beberapa kriteria penting. Antaranya:

1. Personaliti

Personaliti ni maksudnya tak perlulah ada jawatan atau title yang hebat sangat pun. Macam lagu Shania Twain:

“So, you are Brad Pitt?

That don’t impressed me much”

Yo-yo o je tak heran kalau Brad Pitt lalu haha. Bukan, maksud saya blogger itu ada pleasing personality. Mungkin dari cara dia menulis, cara dia berinteraksi dengan pelawat. Kalau muka comel tu kira bonuslah. Kadang-kadang dengan tulisan sahaja kita dapat kenal orangnya kan. Perkara-perkara sebegitu. Anda aje yang tahu menilainya :) .

2. Kejujuran

Ok macam saya, saya perlu melawat blog kegemaran saya apabila kepala dah tepu sangat. Saya perlu blog yang jujur mungkin kerana ia dekat dengan situasi saya. Blog mak-mak misalnya. Saya rasa lega apabila ada orang lain melalui apa yang saya lalui. Rasa serba-salah, rasa tidak sempurna. Kejujuran tu tak dapat ditipu. Bila seseorang menulis dengan jujur, kita tahu dia seorang manusia biasa, sama seperti kita.

3. Kelakar

Saya tak pasti orang lain, tapi saya suka blog yang kelakar juga. Rasa lega dan release stress. Selalunya lepas baca blog-blog sebegini, rasa lebih fresh, masalah pun boleh lupa. Kelakar tak semestinya dia tak serius, kadang-kadang entrinya mempunyai mesej tersirat juga. Benda ni juga tak boleh dibuat-buat. Ia datang secara natural. Bagi saya orang yang buat kita ketawa dengan hanya membaca itu special, tak semua orang ada kelebihan tu.

4. Info

Saya memang respect pada blog especially kesihatan yang menulis tentang fakta, sebab ia bukannya mudah tau. Orang zaman sekarang akan google apa sahaja info. Saya yang lembap berita semasa ni misalnya pernah google “apa kejadahnya gwiyomi ni” :) . Blog yang mempunyai banyak info dan juga ada pengalaman sebenar penulis memang saya suka sebab ia lebih real.

Jadi, blog apa yang jadi Best Malaysia Blog 2015 pilihan saya yang saya suka sangat ni?

Anda boleh klik pada tajuk blog untuk pautan ke blog tu ya.

1. Dr. Fatin Liyana Asri

Saya follow blog si comel ni dari zaman dia belajar di Universiti Padjajaran, Bandung lagi. Saya suka gaya penulisannya yang bersahaja dan kelakar. Kadang-kadang termiss juga, tapi saya akan qada’ baca tentang percutiannya, hidup dia sebagai doktor pelatih, dan lihat gambar-gambarnya yang memang cantik. Dia muslimah stylo dan pandai membawa diri. Banyak juga blog remaja lain tapi hanya dia sahaja yang saya terus follow. Fatin kini dah bertunang dengan Dr. Anwar Fazal (penulis buku Diagnosis). Saya harap saya dapat baca blog Fatin hingga ke anak cucunya hehe.

2. SegalaCeritera.com

Saya memang suka baca cerita-cerita jadi blog ini selalu jadi pilihan. Cerita kelakar, tidak streotaip, ada elemen kejutan. Penulisnya juga bagi saya kelakar dan selamba aje. Dia punya turn around cerita tu tak dijangka haha. Saya kan selalu jadi pengarah tambahan drama tv, boleh teka lepas ni jadi apa dan apa. Tapi seriously, blog ni kita tak boleh jangka kesudahan cerita dia. Tapi awas, ceritanya memberi pengajaran. Kadang-kadang makan dalam juga. Insaf ahkak dik. Adik Aretikz, teruskan menulis ya. Ahkak follow :) .

3. Diana Ishak

Yang ni pun dah lama saya follow. Dia ni selamba dan jujur. Sebab tu saya memang akan listkan dalam Malaysia Best Blog 2015 saya. Tak tahulah macamana nak terangkan anda kena baca blognya dan fahami sendiri. Ada orang tak boleh terima juga mungkin nampak beliau selamba sangat. Diana ni seorang usahawan online dan offline juga. Seorang yang gigih berusaha dan kelakar. Tapi, dia ada kecenderungan menulis panjang lebar, saya selalu takde masa nak baca sekarang. Matilah kena petir dengan Diana Ishak haha. Saya sangat sukakan orang yang jujur seperti dia. Orang menyampah ke puji ke dia buat don’t know jer. Cara dia mengulas sesuatu topik tu matang. Bukan terus jump to conclusion. I loike.

4. PermataCintaku.com

Baca blog Jemah ni bahaya tau sebab rasa rindu nak mengandung lagi haha. Beliau sangat telus dan jujur berkongsi maklumat, rasa macam relax aje baca blog dia. Semua info memang fakta disulami dengan pengalaman beliau sendiri. Macam saya cakap bukan mudah menulis sesuatu yang fakta macam kesihatan dan saya hormati Jemah atas kesungguhannya. Macam saya ni lebih kepada merapu tak reti tulis fakta hehe. Saya doakan Jemah terus istiqamah berkongsi maklumat dengan semua dan mendapat balasan kebaikan yang tidak terkira.

5. Perempuan Jomblo

Blog ni bagi saya sangat jujur. Kita dapat merasa kejujuran dia menulis dengan hanya membaca. Noe kini dah menjadi penulis buku Desaturasi Merah Jambu yang merupakan kompilasi artikel di blognya. Hebat kan dengan blog sahaja boleh jadi buku sebab dia ada loyal follower @ tribe. Saya memang setia menunggu dia menulis lagi sebab apa yang ditulis biasanya benar dan tulus ikhlas. Kisah dia dan anak-anak, bagaimana dia melalui kehidupannya, kisah keluarga, kerinduan dia pada arwah ayahnya. Dalam kehidupan hari ni, kejujuran tu sangat mahal dan didambakan oleh semua orang. Saya ni kadang-kadang puitis juga orangnya (walaupun nampak sewel haha) jadi baca blog sebegini mengisi kekosongan kepuitisan yang hilang itu ( apo kobondo ayat kau ni ;) ).

6. Emalin Mohd

Emalin ni comel tau dia suka berkongsi tip-tip kesihatan dan juga penjagaan keluarga. Saya suka baca benda yang simple-simple juga sebab kejar masa macam panduan sediakan sarapan ke sebab sebenarnya itulah pening mak-mak nak fikir hari-hari bab makan-minum. Jadi secretary keluarga gini, mak-mak memang kena galas tanggungjawab ambil tahu semua bab penjagaan kesihatan, makanan dan keluarga secara global. Bukan sebab terpaksa, tapi sebab naluri seorang ibu tu yang sentiasa risau 24 jam sehari. Terima kasih Emalin kerana rajin berkongsi :) .

7. Mak Kintan

Mak Kintan atau MK ini adalah BFF kecintaan saya. Saya suka blog dia sebab saya mesti terkekeh-kekeh ketawa bab kelakar haha. MK sentiasa jadi penyeri hidup saya walaupun saya jumpa dia sebenarnya 3 tahun lepas kot, WhatsApp pun sebulan sekali. Tapi, baca update di blog rasa macam dekat aje. Dia seorang yang happy go lucky dan sangattttt jujur menulis. Takde nak cover-cover, pepoyos ke tak. Suka bersenam, maraton, masak, bercuti dan sangat sayangkan BFF dia yang lain juga. Kami banyak juga persamaan, sebab tu saya akan terus menghantui hidup dia selamanya haha.

8. Vivy Yusof

Ok ini special sebab dia biasanya menulis dalam English. Walaupun begitu, penulisan dia memang best dan natural. Sebagai selebriti, dia seorang fashionista, isteri, ibu, anak dan BFF kepada geng-geng dia. Pompuan ni biasalah suka tengok cantik-cantik khen. Dia comel pulak tu, petite je. Lama juga saya follow blog dia dari zaman dia freehair hingga dia bertudung. Dah bertudung manis sangat. Dia pemilik FashionValet, antara gedung online yang ngetop di Malaysia. Walaupun glamour, tapi dia menulis ok natural sahaja. Kadang-kadang dia rindu nenek dia, bila dia menulis tentang keluarga, ia LIVE. Saya suka!

9. Hero Borneo

Pemilik blog ini dipanggil HB seorang yang pandai menulis. Tulisannya pendek dan ringkas, aman membacanya. Baru-baru ini, beliau menulis tentang Tragedi Rusuhan Natrah, ia dikupas dengan baik bagi saya. Saya sukakan subjek Sejarah, jadi saya menghargai sesiapa yang menulis mengenainya. HB juga banyak menulis tip dan motivasi di blognya. Sebenarnya dengan blog HB inilah, saya dapat berkenalan dengan ramai blogger hebat. Terima kasih HB kerana melawat blog saya dahulu. Semoga HB terus maju jaya, murah rezeki hendaknya.

10. Oh! Duit

Blog ni istimewa kerana ia secara asasnya membincangkan tentang asas perniagaan online dan juga offline. Penulisnya Khirol Hazwan mempunyai kepakaran dalam perniagaan Ebay dan juga rajin memberi tip perniagaan kepada para pelawat blog sejak 2009 lagi. Tidak semua orang rajin berkongsi tip perniagaan, apatah lagi memberi motivasi. Nama blog pun istimewa kan Oh! Duit macam Oh Do It! Betul dalam perniagaan, ia cuma persoalan, anda nak buat atau tidak untuk dapat duit? :) . Tapi, biarlah dengan cara yang betul dan ada ilmu kan. Tak boleh main hentam ajer. Terima kasih saudara Khirol untuk blog yang berinformasi seperti ini.

Sebenarnya, saya mencabar diri saya menulis entri ini untuk memasuki contest SEO Malaysia Best Blog 2015 anjuran Oh! Duit. Hadiah pertamanya lumayan tau iaitu sebanyak RM1,500-00. Ini kali pertama, saya bangga saya cuba menyertainya. Saya bersaing dengan nama-nama besar dan mendoakan persaingan sengit dan sihat dalam contest ini untuk semua peserta. Anda juga boleh mencuba. Kalah menang adat pertandingan. Dapat no. 11 pun okey ;) . Berangan free jer tak apa hehe.

Kadang-kadang, kita tak perlu fikir banyak pun. Just DO IT!

Ini list Malaysia Best Blog 2015 di hati saya. Keep on blogging uols. Jumpa lagi.

Ibubapa Harus Bijak Mengimbang Keluarga & Kerjaya

Para ibubapa ditegaskan supaya bijak di dalam mengimbangi di antara keluarga dan tuntutan kerjaya untuk mengelakkan anak-anak mereka terpengaruh dengan gejala yang tidak baik.

Pengerusi MPWK, Datuk Surinam berkata, ini kerana institusi keluarga mempunyai peranan yang amat besar di dalam melahirkan rakyat yang harmoni dan sejahtera.

Jelasnya lagi, ibubapa memainkan tanggungjawab yang sangat besar di dalam pendidikan anak-anak mereka dan seharusnyalah mereka mempersiapkan dan melengkapkan diri dengan semua kemahiran dan ilmu untuk menguruskan keluarga.

Kajian yang telah dijalankan menunjukkan keruntuhan institusi keluarga adalah antara faktor terbesar yang menyebabkan anak-anak terjerumus ke dalam gejala sosial yang tidak sihat seperti penyalahgunaan dadah.

Dari itu, ibubapa yang bekerja seharusnya perlu lebih bijak dalam menimbangi di antara keluarga dan kerjaya. Anak-anak harus dijaga dan dipantau kedudukan mereka, apa yang dilakukan supaya dapat menghindar mereka dari terjebak.

Beliau memberitahu bahawa kemahiran pengurusan keluarga sangat penting terutamanya di dalam masyarakat yang kini menghadapi per­ubahan yang sangat besar yang antaranya adalah disebabkan oleh teknologi maklumat.

Pelbagai usaha telah dilaksanakan oleh kerajaan melalui pelbagai program untuk memperkasakan rakyat namun institusi kekeluargaan tetap menjadi tunjang  utama.

Merancang 
Kerjaya Untuk Berjaya

Perkara asas berkaitan perancangan kerjaya adalah seseorang itu tidak cukup hanya menetapkan niat di dalam hati untuk berjaya jika mereka tidak sungguh-sungguh merancang untuk menjadikan suatu impian itu kenyataan.

Ketika merancang, seseorang itu mesti tahu tentang sistem kenaikan pangkat yang digunapakai di dalam sesebuah organisasi. Kemudian, berusaha sebaiknya untuk memenuhi semua kriteria yang ditetapkan untuk melayakkan diri untuk dinaikkan pangkat.

Dalam kata lain, anda tidak boleh hanya membiarkan kerjaya anda melalui proses seadanya dan berharap kenaikan pangkat atau hanya dengan bergantung pada nasib..

Antara tabiat lain yang harus dielakkan adalah menyerahkan perancangan kerjaya hanya kepada majikan semata-mata.Anda sepatutnya merancang kerjaya anda sendiri.

Memang betul, di dalam teori perkembangan kerjaya ada menyatakan bahawa majikan dan pekerja ada peranan tersendiri, namun pekerja sepatutnya lebih memainkan peranan di dalam membangunkan dan merancang kerjaya mereka.

Andai kata ada pihak lain yang merancang dan menentukan laluan kerjaya seseorang, ia seharusnya dianggap sebagai bonus. Namun, perkara seperti ini jarang berlaku di dalam sesebuah organisasi. Semua pekerja inginkan kenaikan, maka amat pelik jika laluan kerjaya itu dibuat oleh orang lain.

Dari itu, rancanglah kerjaya anda sejak dari awal lagi. Letakkan visi laluan kerjaya anda jangka terdekat dan jangka masa panjang.

Jauhi dan Elakkan hadis palsu

Antara yang disebut oleh Ibn Qayyim; hadis palsu itu antara cirinya mengandungi unsur mujazafah iaitu berlebih-lebihan dalam penetapan pahala dan dosa.

Perkara yang kecil diletakkan hukuman yang terlalu besar, ataupun ganjaran yang terlalu besar yang tidak munasabah.

Contoh yang dibawa oleh Ibn Qayyim iaitu hadis palsu: “Sesiapa yang mengucap Lailaha illaAllah; Allah ciptakan kalimah itu menjadi seekor burung yang mempunyai 70,000 lidah, setiap lidah ada 70,000 bahasa yang beristighfar kepadanya”. (m/s 51. Halab, Syria: Maktabah al-Matbu‘at al-Islamiyyah)

Seindah Sakura Bunga April

sakura-pink

Yang dok Perlis mesti tau kawasan ni. ampa nampak kan pokok tu. Pokok tu menjadikan kawasan sekitarnya nampak cantik dan redup. Tambah lagi time pokok tu berbunga. bunga tu akan luruh. memang cantik.

Tapi pihak Majlis Penbandaran Kangar(MPK) dah tebang pokok tu. Hurrmm aku pun tak tau pasaipa. Keadaan dah tak seperti dulu. kawasan tu nampak dah kurang cantik. dulu redup kini panas. Hmm apa pun tak boleh la depa ni.

K add la pesbok aku fb.me/wanperlis dan follow jugak Twitter aku twitter.com/wanperlis

P/S : dapat br1m separuh derma kat tabung PAS separuh enjoy.haha

Maafkan Orang Lain

“..dan (sebaliknya) hendaklah mereka memaafkan serta melupakan kesalahan orang-orang itu.tidakkah kamu suka supaya Allah mengampunkan dosa kamu? Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.”
(An-Nuur 24:22)

Maafkan dan lupakanlah kesalahan orang lain sebagaimana kita berharap Allah SWT akan mengampunkan dosa kita di padang Masyhar nanti. Jadilah seorang yang pemaaf dan lupakan segala sengketa lampau. TIDAKKAH KITA SUKA ALLAH SWT MENGAMPUNKAN DOSA KiTA JUGA?